{ "title": "Yemek Borusunda Yanma", "image": "https://www.yanma.gen.tr/images/yemek-borusunda-yanma.jpg", "date": "22.01.2024 01:25:35", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Yemek borusunda yanma, tüketilen gıdaların sindirimi esnasında gerekli olan mide asidi yemek borusuna doğru çıktığında, yemek borusunda yanmaya yol açar. Bu durum halk arasında reflü olarak bilinir. Yanma haricinde hazımsızlık ve mide sıvısının ağızda hissedilmesi gibi şikâyetler yaşanabilir. Yemek borusu yanması mide asidi üretimini arttıran besinlerin az tüketilmesiyle yemek borusu yanması belli oranda kontrol altına alınabilir.

Eğer beslenme programında yapılan değişmelere rağmen yemek borusu yanması şikâyetinde azalma olmuyorsa bazı ilaçlar kullanılarak tedavi edilebilir.

Yemek borusu yanması belirtileri nelerdir?

Mide asidi mideye ulaşan gıdaları parçalamak için kullanılan bir maddedir. Mide zarı yapı olarak bu aside uygundur. Fakat yemek borusu yapısı bu asit için uygun değildir. Mide asidi yemek borusun a doğru çıktığında, bu asit nedeniyle yemek borusunda yanma olur. Oluşan yanma göğüste ağrı şeklinde hissedilebilir. Yaşanan yanma ve ağrı daha çok yemeklerin ardından yaşanır. Çünkü yemeklerden sonra mide asidi salgılanmaya başlar. Aşırı yağlı, baharatlı bir öğünden sonra mide normalden daha fazla asit salgılamaya başlar ve yaşanan şikâyetler çok daha uzun sürebilir.

Mide asidi yemek borusunu geçip ağza kadar ulaşmışsa bu durum ağızda hoş olmayan, acı bir tada yol açabilir. Asit ağza kadar çıkmasa da gırtlağa ulaştığında yine ağızda acı bir tat hissedilebilir.

Kişi sesi kısıldığında grip ya da soğuk algınlığına bağlı bir hastalığa yakalandığını düşünebilir. Ancak ses kısıklığı yemek borusu yanması yani reflü nedeniyle yaşanabilir. Mide asidi yemek borusunu geçip, ses tellerine ulaştığında ses tellerinin tahriş olmasına ve dolayısıyla ses kısıklığına neden olabilir.

Mide asidi yemek borusunu tahriş ettiğinde boğaz ağrısı görünebilir. Bu durum genelde soğuk algınlığı ile karıştırılabilir. Burun akıntısı ya da hapşırma gibi herhangi bir yakınma olmaksızın yalnızca boğaz ağrısı yaşanıyorsa bu durum yemek borusu yanması nedeniyle oluşabilir.

Yemek borusunda yanma nasıl tedavi edilir?

Hasta doktora başvurduğunda şikâyetlerini anlatır ve doktor şikâyetleri dikkatli bir şekilde değerlendirirse herhangi bir tetkik yapmadan yemek borusu yanması teşhis edilebilir. Eğer konu ile alakalı anatomik bir sebepten şüphe duyuluyorsa bazı testlerin yapılması gerekebilir. Bu testler, yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağı filmi, Gasroskopi, Özefagus manometresi ve pH metredir.

Yemek borusunda yanma, beslenme alışkanlıklarında yapılan bazı uygulamalarla da genelde kontrol altına alınabilir. Örneğin gün içinde 4 litre kadar su içmek tedavi için önemlidir. Ayrıca rafine şeker, unlu gıdalardan kaçınmak gerekir. Bu tür gıdalar yanmanın artmasına yol açabilir. Günlük 4 diş kadar sarımsak yenebilir. Sarımsak ikiye bölünerek ya da ezilerek su yardımıyla yutulabilir. Bunların haricinde kefir, yemek borusu yanması için oldukça faydalıdır. Kefir bağırsaklarda iyi bakterilerin artmasını sağlayarak, sindirim enzimleri üretimini arttırır.

Yemek borusunda yanma için ilk önce mide asidini azaltan ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar anti asitler, Proton pompa inhibitörleri ve H2 reseptör blokerleridir. Uygulanan ilaç tedavisine rağmen hastanın şikâyetlerinde azalma sağlanamamışsa ve kanama gibi bazı komplikasyonlar varsa cerrahiye başvurulabilir.
" } ] }