{ "title": "Sürekli Mide Yanması", "image": "https://www.yanma.gen.tr/images/surekli-mide-yanmasi.jpg", "date": "20.01.2024 17:27:34", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Sürekli mide yanması, mide asidinin yemek borusuna doğru kaçak yapması sonucu yemek borusundan gırtlağa doğru oluşan yanma ve ekşime hissidir. Aslında midenin değil, yemek borusunun ve gırtlağın yanmasıdır. Bazı insanlar ayda birkaç kez ama bazıları ise her gün bu sorunu yaşamaktadırlar. Toplumun yaklaşık %30-40 arasındaki kişilerde mide yanması görülmektedir. Yanma şikâyeti, midenin ne kadar dolu olduğu ve yenilen gıdaların türü ile bağlantılıdır.

Sürekli Mide yanması neden olur?

Sürekli mide yanmasını arttıran besinler, genellikle yemek borusu ile midenin birleştiği bölgedeki kasın gevşekliğine yol açan besinlerdir. Bunlar; domates, baharatlı yiyecekler, soğan, sarımsak, kızartmalar, bazen de nane ve çikolata mine yanmasına neden olmaktadır. Mide yanmasının yan etkileri olarak, yemek borusunda yara açılması, yara dokusu oluşarak darlığa yol açması ve mukozanın değişerek kansere doğru gitmesi durumlarda bu şikâyet daha ciddi sorunlara dönüşebilir.

Sürekli mide yanması nasıl tedavi edilir?

Yöntemlerden en etkili olanı ilaç tedavisidir. Midede asit salgısını engelleyen ilaçlar ya da midedeki asidi nötralize eden ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Endoskopik tedavi yöntemleri bazı hastalara fayda sağlamaktadır. Cerrahi yöntemler ise özellikle gençlerde ve şikâyetleri ciddi olan kişilerde kullanılmaktadır. Ameliyat ile yemek borusunun alt ucundaki kas lifleri halkasının daraltılması, midenin yemek borusu çevresine sarılarak, reflünün önüne geçilmesi sağlanıyor.

Sürekli mide yanması yaşandığında rahatlamak için ne yapılmalıdır?

Mide yanması tedavisinde kullanılmak üzere birçok ilaç vardır. Hastalığı nötralize edebilecek içinde asit olmayan içecekler, antiasit tarzındaki emme pastilleri ya da süt anlık tedaviler için faydalıdır ve hemen etkisini göstermektedir. Daha uzun süreli etki için kullanılan ilaçlar proton pompa anhibitörleri ya da histamin blokerleridir.

Antiasit tarzındaki ilaçların sürekli kullanılmasında bir sakınca yoktur. Vücuttaki asit alkolü dengesini biraz bozabilir fakat bu tarz etkileri sık görülmez. Antiasitlerin etkisi kısa sürmektedir. Bu nedenle yatarken herhangi bir koruma sağlamaz. Uyku sırasında reflü sıkıntısı artmaktadır. Bu süre içerisinde yemek borusu tamamen korunmasız kalır, bu da yemek borusunda hasara yol açabilir.
" } ] }