{ "title": "Sağ Kulak Yanması", "image": "https://www.yanma.gen.tr/images/sag-kulak-yanmasi.jpg", "date": "20.01.2024 11:50:30", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Sağ kulak yanması, Dolaşım halinde olan kanın yoğun ve hızlı bir şekilde kulakta bulunan damara doğru gelmesi kulakta yanma ve karıncalanma hissine neden olmaktadır. Şikâyetler bağlı olarak tüketilen acı veya sıcak gıdalar, stres, heyecan gibi psikolojik sebepler olabileceği gibi başka sebepleri de olabilir. Kulakta yanma hissi sürekli nükset ediyor ise daha ciddi problemlerinde habercisi olabilir. Kulakta sinir hasarı, enfeksiyonel rahatsızlıklar gibi rahatsızlıklar olabilir bir ana evvel doktora gitmenizde fayda vardır.

Kulak yanması neden olan sorunlar

Travma etkenleri, Sağ kulağa alınan bir darbe veya hasarlar sinir hasarına sebep olarak kulakta yanma hissi ve karıncalanmaya neden olmaktadır. Kulağın sert bir cisimle temas etmesi hızlı veya sert bir zemine çarpması aldığı bir darbe kulak yanması sorununa yol açabilir.

Alerjik durumlar, vücudun alerjiyi tetikleyici etken maddeye karşı verdiği cevap, tepki, alerjik reaksiyon olarak bilinir. Herkeste alerjiye yol açan madde farklılıklar gösterebilir. Oluşan alerjik durumun neticesinde kulak yanması problemi oluşabilir. Sağ kulak yanmasında meydana gelen alerjik durumlarda alerjiye yol açan etkenin belirlenmesi, uzak durulması ve tedavi edilmesi demektir.

Dış kulak yolu iltihabı, Dış kulak yolu iltihaplanması rahatsızlığında kulakta yanma ve karıncalanma şikâyetleri baş gösterir. Kulak zarı bölgesinden dış kulağı ayıran kısım olan dış kulak yolu özellikle yüzme sporu ilgilenen kişilerde kulağa su kaçması sebebiyle daha çok görülmektedir. Kulak yoluna hapsolan su kulağı nemli kalmasını tetikler. Dış kulak yolunda nemli kalan ortamlar bakteri ve zararlı mikropların üreyebilmesi için uygun bir ortam olduğundan bu sebeple iltihaplanma olur ve bu iltihaplanma sağ kulağın yanmasına sebep olabilir.

Güneş ve kimyasal yanık, Kulağın uzun süre güneş ışınlarına mağrur kalması kulakta yanma hissi oluşma sorununa yol açabilir. Kulak bölgesinde kimyasal yanık oluşması kulak yanması belirtilerinden bir başka belirtisidir.

Sinüzit, Burun boşluğu etrafındaki boşluklar olarak bilinen sinüsler enfeksiyon oluşması halinde kulak yanması sorunu olarak karşımıza çıkabilir. Burun bölgesindeki iyi huylu tümörler, soğuk algınlığı veya alerjik nezle sinüs enfeksiyonlarına yol açar. Enfeksiyona bağlı olarak ise kulakta yanma belirtisi baş gösterebilir.

Diyabetik Nöropati, Sinirlerin zedelenmesi sonunda kulakta uyuşma ve karıncalanma sorunu ortaya çıkabilir. Sinir zedelenmesi her zaman fiziksel temas ile oluşmayabilir. Halk arasında yaygın olan diyabet yani şeker hastalığı ilerlemesi halinde çevre sinirlerde hasara yol açabilir. Bunun sonucu olarak karıncalanma kulakta yanma şikâyetleri meydana gelir. Ayrıca şeker hastalığı olan kişilerde kollarda yanma, bacaklarda yanma ve kulaklarda yanma sorununa rastlanabilmektedir.

Kulak yanması tedavisi nasıl yapılır?

Probleme bağlı olarak kulak yanması birçok rahatsızlıkla bağlantılı olabilir. Hastalığın tedavisi neden olan etkene göre değişiklik gösterir. Kulak yanmasının altında yatan neden kulakta enfeksiyonel bir problem ise doktorun gözetiminde antibiyotik tedavisi tercih edilebilir. Lakin yanma hissi, kimyasal veya güneş yanığına bağlı ise hastalığa uygun krem ve merhem gibi ilaçlar uygulanabilir. Kısaca sağ kulak yanması probleminde hekiminizin teşhisine bağlı tedavi yöntemini farklılık göstereceğinden probleminizi ertelemeden bir an önce hekiminize başvurun tetkik ve tedavinizi yaptırın.
" } ] }