{ "title": "Mide Yanması", "image": "https://www.yanma.gen.tr/images/mide-yanmasi(1).jpg", "date": "19.01.2024 07:27:51", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Mide yanması, midedeki asidin yemek borusuna doğru sızıntı yapmasıyla oluşur. Genelde mide yanması ve gırtlakta ekşime hissine sebep olur. Mide ile yemek borusunun arasında halka biçiminde bir kas bulunur. Yenilen besinlerin mideye ulaşmasından sonra bu kas kapanır. Mide yanmasında bu kasın olması gerekenden gevşek olması sebebiyle yenilen besinler yeniden yemek borusuna doğru gelir. Bunun sonucunda yenilen besindeki asit mide yanmasına sebep olur. Mide asidi, sindirimin zor olduğu besinleri parçalamak için daha çok salgılanır. Bu durumun adı her ne kadar mide yanması olarak geçse de bu yanma aslında gırtlak ve yemek borusunun yanmasıdır. Mide yanması birçok kişinin sıklıkla karşılaştığı ve sıkıntılı zamanlar geçirmesine sebep olan bir durumdur. Yapılan araştırmalara göre beş kişiden biri her hafta mide yanması şikâyetinden dolayı doktora başvurmaktadır. Özellikle hamilelik döneminde olan kişiler mide yanması problemiyle sık sık karşı karşıya kalır. Bunun nedeni bebeğin büyüyerek mideye baskı yapması ve bunun sonucunda mide içeriğinin yukarı doğru itilmesiyle mide asidinin yemek borusuna kaçmasıdır.

Mide yanması neden olur?

Genellikle tüketilen yiyecekler ile doğru orantılıdır. Mide ile yemek borusu arasında bulunan kası gevşeten ve bu kasa zarar veren yiyeceklerdir. Nane, kekik gibi baharatlar, acılı ve aşırı yağlı yiyecekler, kafein ve asit barındıran içecekler, soğan ve sarımsak mide yanmasına sebep olan yiyeceklere örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca bağırsak probleminden kaynaklı olarak midede bulunan yiyeceklerin boşaltımının gecikmesi, yiyeceklerin hızlı yenmesi, aşırı alkol ve sigara kullanımı, yiyeceklerin çiğnenmeden yutulması ve midenin normalden fazla asit salgılaması da mide yanmasına sebep olur. Bazı kişilerde vücutta var olan bir rahatsızlığın sonucunda da mide yanması görülebilir. Örneğin romatizma ilaçları ve aspirin kullanımı da mide yanmasını tetikler. Özellikle mide ve bağırsak tembelliği olan kişilerde safra kesesinden gelen safra sıvısının mideye doğru geriye kaçmasıyla da ortaya çıkar. O nedenle kişinin mide yanması yaşamaması için önce yediklerine ve içtiklerine dikkat etmesi gerekir. Daha sonra kandaki basıncın artmasını önlemek için kişinin sağlıklı bir kiloda olmaya özen göstermesi gerekir. Karın bölgesinde basıncı artıran dar kıyafetlerin tercih edilmemesi gerekir.

Mide yanmasınasıl tedavi edilir?

En etkili çözümlerden bir tanesi ilaç tedavisidir. İlaç tedavisinde genellikle midedeki var olan ve oluşabilecek asidi önleyen ilaçlar kullanılır. Mide yanması sonucu kişinin ağzında kötü bir tat hissetmesinden dolayı uzmanlar tarafından hızlı ve uzun süreli etkileri bulunan ilaçlar tercih edilir. Hızlı tedavi için antiasit tarzında emme pastilleri kullanılır. Kullanılan bu pastiller kısa süreli rahatlama sağlar. Uzun süreli rahatlamalar için ise antiasit tarzındaki ilaçlar tercih edilir. Bu tür ilaçların sürekli kullanılmasında vücuda herhangi bir zarar vermez. O nedenle hamileler dahil herkes bu tür ilaçları rahatlıkla kullanılabilir. Bu ilaçlar için doktora gitmeye gerek yoktur. Eczaneden reçetesiz satın alınabilir. Mide yanmasının ilk başladığı anlarda pastillere ek olarak asidi nötralize etmesi sebebiyle süt ve süt ürünleri ya da içinde asit bulunmayan içecekler de tercih edilebilir.

Mide yanmasına endoskopik tedavi yöntemi

İleri safhadaki mide yanması tedavisinde ise endoskopik tedavi yöntemi kullanılmaya başlanır. Ayrıca cerrahi bir müdahale sonucunda mide ile yemek borusu arasında bulunan kasın daraltılarak tedavi edilmesi de mümkündür.

Mide yanmasına bitkisel tedavi nasıl yapılır?
Mide yanmasına egzersiz ile tedavi nasıl yapılır?

Eğer mide yanması aşırı gaz nedeniyle oluyorsa sırt dik olacak şekilde oturulmalıdır. Bu pozisyonda el yardımıyla mideye dairesel hareketlerle masaj yapmak mide yanmasına iyi gelecektir. Yavaş tempoda bir yürüyüş de aynı şekilde gazın atılmasına yardımcı olacak diğer bir alternatiftir. Tüm bunların dışında düzenli olarak görülen ve şiddetlenen mide yanması şikâyeti olan kişilerin ilaçlarla çözüm yolu aramak yerine önce bir doktora muayene olması gerekir.
" } ] }