{ "title": "Makatta Kaşıntı ve Yanma", "image": "https://www.yanma.gen.tr/images/makatta-kasinti-ve-yanma.jpg", "date": "19.01.2024 15:18:45", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Makatta Kaşıntı ve Yanma: Oldukça sık görülen sorunlardan biri olan makatta kaşıntı ve yanma bazen hiçbir neden olmadan ortaya çıkabilir. Bazen de birçok sebebe bağlı olabilir. Makat bölgesi irritasyon ve reaksiyonlara oldukça hassas ve duyarlı olan bir bölge olması nedeniyle bu bölgenin bir şekilde hasarlanması durumunda oluşan makat bölgesinin yanması çoğunlukla kaşıntı ile ortaya çıkan bir durumdur. Bazen kaşıntı ve yanmaya ağrı ya da acı da eşlik edebilir. Hastayı oldukça ciddi derecede rahatsız eden makatta kaşıntı ve yanma, kişinin yaşam kalitesini düşürür ve oldukça sıkıntı durumu yaratır. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülen bu durum 40-60 yaş grubunda daha sık görülür.

Makatta kaşıntı ve yanma neden olur?
Makatta kaşıntı ve yanma belirtileri nelerdir?

Makat etrafında görülen kızarıklık, ağrı, yanma, sulanma ve makat derisinin kalınlaşması gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Makatta kaşıntı ve yanma tanısı nasıl konulur?

Kaşıntı ve yanma şikâyetiyle gelen hastalar doğru tanı konulabilmesi için ilk olarak gözle muayene edilir. Daha sonra sigmoidoskopi ve anoskopi yapılarak bağırsaklar kontrol edilir. Rektum adı verilen kalın bağırsak rektoskopi ile incelenir. Birtakım alerji testleri yapılır ve aynı zamanda kaşıntı ve yanma olan makat derisinden tanı koyabilmek için parça örneği alınarak deri biyopsisi yapılabilir.

Makatta kaşıntı ve yanma tedavisi nasıl yapılır?

Makat kaşıntısı ve yanma tedavi edilmediği taktirde ilerleyen dönemlerde oldukça ciddi enfeksiyonlara sebep olarak pelvik sepsis ya da anal sepsis adı verilen makat bölgesinden kana karışan ve hastanın hayatında tehdit durumu oluşturacak olan enfeksiyonlara yol açabilir. Tedavide amaç makatta kaşıntı ve yanma durumunun nedenini bularak ortadan kaldırmaktır.

Kaşıntı ve yanma bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlardan kaynaklanıyor ise bazı antibiyotik ilaç tedavisi uygulanır.

Mantar gibi enfeksiyonlardan kaynaklanan makat kaşıntısı ve yanmalarda mantar ilaçları kullanılır. Kaşıntı ve yanmayı önlemek amacı ile doktorun önereceği çinko asitli kremler ve kortizonlu kremler kullanılabilir. Ancak kortizon kremlerin aşırı kullanıldığı takdirde cilt antrifisine neden olarak ciddi sorunlar yaratabileceği için 2-4 günden daha fazla kullanılması önerilmez.

Kaşıntı ve yanmaları gidermek amacıyla kalıcı tedavi sağlamak için cilde koruyucu tabaka oluşturup ciltteki hasarı kısa sürede onaran pruzon merhem önerilebilir.

Makatta kaşıntı ve yanmaya neden olan durum makat çatlağı ya da hemoroid rahatsızlığından kaynaklanıyor ise nadir de olsa cerrahi işlem uygulanabilir.

Makat kaşıntısı ve yanmayı önlemek için

Makat bölgesine sabah akşam ılık su ile yıkayıp nemli bir bez ile yavaş bir şekilde kurulayabilirsiniz. Hijyen kurallarına dikkat ederek, kaliteli tuvalet kâğıdı tercih etmek şikâyetlerinizi azaltabilir. Yoğun yapılan aktivitelerden sonra makat bölgesinde oluşan teri temizlemek amacıyla duş alabilir ve rahat elbiseler giyinip, pamuklu iç çamaşırı tercih ederek makatta oluşan kaşıntı ve yanmalar önlenebilir. Aynı zamanda makat bölgesini dış darbelerden koruyup bu bölgenin sabun ile temasından kaçınarak bu sorunu gidermek mümkün olabilir.
" } ] }