{ "title": "İdrardan Kan Gelmesi ve Yanması", "image": "https://www.yanma.gen.tr/images/idrardan-kan-gelmesi-yanmasi.jpg", "date": "21.01.2024 09:14:47", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "İdrardan kan gelmesi ve yanması: idrardaki kan yanmanın pek çok nedeni vardır. Bu belirtiler kötü bir hastalığın habercisi olabileceği gibi önemsiz bir nedenden de kaynaklanıyor olabilir. Ancak bunların sebepleri mutlaka araştırılmalı ve bir hastalık belirtisi ise zamanında müdahale edilmelidir. Kadın veya erkekte idrar sisteminin herhangi bir bölgesinden kan gelebilir. Örneğin böbrekler, mesane, erkeklerde prostat hastalıkları nedeniyle olabilir. İdrarda kan görüldüğünde dikkat edilmesi gereken şey, kanla birlikte ağrı, sancı, yanma veya vücutta ateş olup olmadığıdır. Eğer bu şikâyetlerden biri var ise mutlaka bir doktora gidilmelidir. Özellikle bu belirtilerden olan yüksek ateş görülüyorsa iltihaplı bir durum var demektir. İnsanların idrarındaki renk kırmızımsı, pembe veya kahverengi gibiyse bunların sebebi yenilen yiyeceklerden yani pancardaki gibi renk pigmentinden kaynaklanıyor olabilir, ayrıca uyuşturucu madde kullananlarda da idrarın rengi kırmızıya dönüşmüş olabilir.

İdrardan kan gelmesi ve yanma sebepleri nelerdir?

Sistit, mesane enfeksiyonu, mesane taşı, böbrek taşı, üretrit, hemolitik anemi, böbrek enfeksiyonu, böbrek tümörü, mesane tümörü gibi sebeblerden kaynaklanıyor olabilir. Örneğin mesane enfeksiyonunda, ani sancılı, sık ve miktarı az olan idrardan kan gelebilir, ateş ve yanma görülebilir.

Mesane enfeksiyonu ve sistit'te idrar yapamamanın ve yanmanın sebeplerindendir. Bunların tedavisi kolaydır uygun bir antibiyotik tedavisiyle geçmektedir. Bazen idrardan kan ve yanma ile ayak bileklerinde şişme, göz etrafında şişlik, yorgunluk, nefes darlığı görülüyorsa bu da böbrekteki kanı süzen yapılarda bir iltihaplanmanın belirtisi olabilir. İdrardaki kan ve yanmanın sebeplerinden biri de hematüri hastalığıdır. Bu hastalıkta idrar ve viral enfeksiyonlardakinden daha kanlı olsa da bu endişe edilecek bir durum değildir. Sistitte bir mesane enfeksiyonudur yani mesanenin iltihaplanmasıdır. Genellikle kadınlarda görülür. İdrar yollarında en çok görülen hastalıktır çeşididir, karın alt bölgesinde ağrı, ani idrara çıkma isteği görülür. Zamanında tedavi edilmez ise ciddi sorunlar yaratabilir. Sistitte de kanlı idrar yapma, yanma, kokulu idrar şikâyetler arasındadır. Mesanede taş varsa da idrarda kan ve yanma sık sık idrara çıkma hissi oluşur. Ayrıca idrardaki kan ve yanmanın bir diğer hastalık olan mesane kanserininde belirtisi olabilir. Böbrek taşı da sürekli kanama ve yanmayla kendini belli eder. Ayrıca kadınlardaki adet dönemlerinin başlangıç veya bitimindeki hafif kanama idrardaki yanmaya sebep olur. İdrarla ilgili bu gibi şikâyeti olan hastaların öncelikle dalında Uzman olmuş doktora gitmeleri gerekmektedir. Çünkü idrar sisteminin incelenmesi ve ona göre tam idrar tahlili yapılır, böylelikle böbrekte bir hastalık olup olmadığı belli olur. İdrar kültürü de başka bir alternatiftir. Bunda da idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığına bakılır ve ona göre bir tedavi yöntemi uygulanır. Bu gibi hastalıkların en kolay ve uygulanması en basit olan çözümlerinden biri ise bol su içmektir. Günde en az üç litre su içmeye özen göstermeliyiz.
" } ] }