{ "title": "İdrar Yaparken Yanma", "image": "https://www.yanma.gen.tr/images/idrar-yaparken-yanma(1).jpg", "date": "21.01.2024 19:30:06", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "İdrar Yaparken Yanma, kadınlarda ve erkeklerde farklı hastalıklara bağlı olarak gelişebilen rahatsız edici bir durumdur. Erkeklerde kadınlardan farklı olarak prostat rahatsızlıklarında da görülebilen durum her iki taraf için de birtakım enfeksiyon oluşumlarından kaynaklanıyor olabilir. İdrar yaparken yanma hissi beraberinde idrar yaparken zorlanma, idrarda renk ve koku değişikliği, sürekli idrar varmış hissi de olabilir. Böyle bir durumda hekime görünmek şarttır, aksi halde bu rahatsızlık ilerleyip istenmeyen hastalıklara neden olabilir.

İdrar Yaparken Yanma Hangi Durumlarda Görülür

Sistit; bu hastalık kadınlarda erkeklerden daha sık rastlanan bir durum olsa da erkeklerde de görülebilir. Mesane enfeksiyonu olarak bilinen bu hastalık en sık rastlanan idrar yolları enfeksiyonlarından biridir. Yapılacak bir idrar mikroskobisi testi ile kolaylıkla tespit edilebilir. Sistit rahatsızlığı olan kişilerde, idrarda yanma, sık idrara çıkma, idrarda kan, sürekli idrar hissi ve damla damla idrar yapma şikâyetleri görülebilir.

Bel soğukluğu; bu hastalık erkeklerde görülen kadınların taşıyıcı olduğu bir hastalıktır. İdrar yaparken yanma, idrarda kan gelmesi, idrar yapmakta zorlanma gibi belirtileri vardır. İdrar tahlili yaptırmak şarttır. Tedavisi sürecinde geç kalınırsa eşler arasında bulaşma olabilir.

Klamidya Enfeksiyonu; Paraziter bir enfeksiyondur. Tespit edilmesi kolaydır fakat bu enfeksiyonda ağrılı bir süreç vardır. Hasta idrar yaparken zorlanma ve idrar yollarında yırtılma gibi hisler duyabilir.

Kandida Enfeksiyonları; Bir tür mantar enfeksiyonudur. Genellikle genital bölgeden başlar ve idrar yollarına ilerler. Tedavi süreci can sıkıcıdır. İdrarda yanma, kaşıntı, genital bölgede peynir benzeri parçalı akıntılar en belirgin özellikleridir. Bu enfeksiyonda uygulanacak tedavi antifungal olmalıdır.

Bazı Böbrek Enfeksiyonları; Nefrit, pyelonefrit gibi hastalıklarda idrarda yanma görülebilr ama bu hastalıklar sıradan bir idrar yolları enfeksiyonlarından daha ciddi hastalıklardır. Teşhis ve tedavi edilmesi önemlidir. Tedavi edilmediği hallerde hasta böbreğini kaybedebilir.

İdrar Yaparken Yanma Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle idrarda yanmaya sebep olan enfeksiyon ya da parazit tespit edilmelidir. Bu yapılacak bir idrar mikroskobisi ile kolaylıkla tespit edilir. Sonrasında bir üroloji uzmanı tarafından genellikle antibiyotik tedavisi ile enfeksiyon tedavi edilebilir. Mantar enfeksiyonu gibi durumlarda antifungal tedavi uygulanır. İdrar yolları enfeksiyonu veya bulaşıcı hastalık riski taşıyan insanlar özellikle bölgesel hijyene dikkat etmelidirler. Umumi tuvaletler mümkün olduğu kadar kullanılmamalı ve iç çamaşırı günlük olarak değiştirilmelidir. Kozmetik amaçlı temizlik jellerinin yerine pH dengesi uygun olan temizlik ürünleri tercih edilmeli, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için kondom kullanmak gereklidir. İdrar yaparken yanma, bazı beslenme durumlarında görülebilir veya uzun süre idrar tutulmuşsa görülebilir fakat, 24 saatten uzun süren, beraberinde akıntı veya kanama olan, ateş ve sık idrar yapma hissi olan durumlarda vakit kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.
" } ] }