{ "title": "Hamilelikte Mide Yanması", "image": "https://www.yanma.gen.tr/images/hamilelikte-mide-yanmasi.jpg", "date": "21.01.2024 17:30:36", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Hamilelikte mide yanması, çok sık rastlanan bir durumdur. Midede ve mideden boğaza doğru rahatsız edici bir yanma, ekşime, acımsı bir tat hamilelik sırasında anne adaylarının sıkça şikâyet ettikleri bir konudur. Gebelikte hormonların artması ve karın bölgesinin büyüyüp mideye baskı yapması sonucunda oluşur. Rahmin büyümesi ve mideye baskı yapması midede ağrı ve ekşime sebebi de olabilir. Artan hormonların etkisiyle yemek borusuyla midenin birleştiği bölge girişi gevşeme gösterir. Gevşeme sonucu mideden yemek borusundan yukarı doğru çıkan asit midede yanmaya sebep olur. Bazı yağlı ve asitli yiyecekler hamilelerde mide yanması problemini arttırabilir. Mide yanması devamlılık gösterdiğinde ve doktora gidildiğinde çoğu zaman reflü teşhisi konulur. Hamilelik sürecinde rahim büyür bu büyüme mideye ve sindirim sistemine baskı yapar reflünün oluşmasına sebep olur.

Hamilelikte mide yanması nasıl geçer, mide yanmasından korunmak için yapılması gereken önlemler nelerdir?
Yukarıdaki tavsiyeleri uyguladığınızda mide yanması biraz daha az hissedilmeye başlayacaktır. Hamile kadınların tam yatar pozisyonda gece uyumaları mide yanması problemini daha çok tetikler bunun için yastığınız yüksek olmalıdır. Bazı anne adayları oturur vaziyette uyumayı tercih edebilmektedir. Hamileliğin 4. Ayından sonra karın bölgesinde büyümeye başladığında mide yanması problemi kendini baş göstermektedir. Hamileliğin son 3 ayında ise midede yanma hissi kendini dahada şiddetli göstermektedir. Midede yanma şikâyetiyle doktora başvuran gebelerde endoskopik tetkik yapıldığında hastaların çoğunda patolojik teşhis olarak yemek borusu iltihabına rastlanmaktadır. Mide yanmasının tedavisi bazen mide asidi giderici ilaçlar bazen de doktor tavsiyesi altında düzenli yemek aralıkları ve diğer çeşitli tavsiyelerle tedavi edilebilir. Mide yanmasının oluşmaması için ağır kaldırmamak, öne doğru eğilmemek ya da karın basıncını arttıracak hareketlerden kaçınmak gerekir.

Hamilelikte mide yanmasını arttıran durumlar

Gebelik öncesinde yemek programımıza dikkat ediyor olabilirsiniz fakat bu durum gebelikte farklılık gösterecektir. Yeme isteğiniz artabilir ama size faydası olmayan besinleri tüketmeniz gereksizdir. Hamilelikte doyasıya yemek yemek fikri yanlıştır öğün sayısını arttırıp porsiyonları küçültmelisiniz. Suyu yemekle beraber değil yemek öncesi veya sonrası tüketmelisiniz. Yemeklerinizi bol bol baharat kullanarak yapmak yerine az yağlı ve sade tercih etmeniz sağlığınıza ve midedeki yanma hissine iyi gelecektir. Yatış pozisyonu da çok önemlidir. Gebe insanların yüz üstü veya tam yatar bir pozisyonda alçak yastık kullanmaları yapılan yanlışlardandır. Bunun yerine sırt bölgenizden başlayarak 2-3 yastıkla belden yukarı doğru sizi doğrultan bir pozisyonda yatmanız size fayda sağlayacaktır. Yemek yediğinizde hareketsiz kalmak yerine ufak hareketler tercih etmelisiniz. Hamilelikte egzersiz çok önemlidir devamlı yatar pozisyonda olmak anne adayını midede yanma hissiyle daha çok karşı karşıya getirir. Hamilelikte mide yanması problemi doktora başvurmanızı gerektiriyorsa doktora gidip doktor tavsiyesi altında çiğneme tabletleri veya mide asidini giderici kullanabilirsiniz. Doktora danışmadan ilaç kullanımı anne adayı ve bebeği için tehlikelidir.
" } ] }