{ "title": "Gece Ayak Yanması", "image": "https://www.yanma.gen.tr/images/gece-ayak-yanmasi.jpg", "date": "22.01.2024 00:56:19", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Gece ayak yanması, ayak yanması özellikle geceleri daha belirgin şekilde hissedilir. Ayakta ya da bacaktaki sinirlerde hasar olması, incinme ve diğer sağlık sorunları ayak yanmasına neden olabilir. Bazı hastalarda sürekli hale gelen ayak yanması, bazılarında arada sırada etkili olur. Yanma hissiyle birlikte ayakta uyuşukluk ve iğnelenme gibi etkilerde olabilir. Gece ayak yanması sorununun altında yatan etkenin tespit edilmesi, sonuçlarının hafifletilmesine yardımcı olur.

Gece ayak yanması nedenleri ve tedavi yolları

Periferik nöropati: bu sorun omurgadan ayaklara inen çizginin bir yerinde, bacaklarda ya da ayaklarda olan sinirlerin hasarıyla ortaya çıkar. Bu gece ayak yanmasının en yaygın sebeplerinden birisidir. Ayaktaki çıkık tarzı incinme, şeker hastalığı, zona, bazı ilaçlar periferik nöropati nedeni olabilir. Hastaların %30 kadarında herhangi bir sebep belirlenemez. Ayak yanmasıyla birlikte iğnelenme, güçsüzlük, uyuşukluk, dengesizlik, koordinasyon bozukluğu gibi başka belirtilerde olur. Bu rahatsızlıkta genellikle iki ayakta birden yanma ve diğer belirtiler olabilir.

Diyabetik nöropati: Şeker hastalığının sinirlere hasar vermesiyle ortaya çıkan, periferik nöropati gibi ciddi bir sorundur. Kan şekerinin uzun süre yüksek düzeyde seyretmesi, kan damarlarının hasar görmesine ve sinilerin sinyal iletimine engel olmasına neden olur. Rahatsızlığın belirtileri ayaklarda ve bacaklarda başlayarak, ellere kadar uzanır. Uyuşukluk, karıncalanma, gece ayak yanması, kas güçsüzlüğü, ülser, hassasiyet gibi belirtiler oluşur. Tedavisi için kandaki şeker oranının kontrol altına alınması, alkol ve sigaranın bırakılması, sağlıklık beslenmeye önem verilmesi gerekir. Tüm şeker hastaları ayaklarına dikkat etmeli, gereken özeni göstermelidir. Çünkü ayaklarda his kaybı olduğundan, ayak sorunları hemen fark edilmemektedir.

Morton nöroması: bu sorun ayaktaki sinirlerden birinde etrafındaki dokunun kalınlaşmasıyla ortaya çıkar. Ayak duruşları, ağır sporlar, hatalın ayakkabı seçimi gibi etkenler morton nöroması nedeni olabilir. En belirgin belirtisi ayakların çakıl taşlarının üzerinde duruyormuş gibi hissedilmesidir. Bu hisle birlikte gece ayak yanması, parmak ve ayak tabanında ağrı, uyuşma etkilerinin oluşması kaçınılmazdır. Tedavide iltihap giderici ilaçlar, dinlenme, soğuk uygulama, enjeksiyon ve ameliyat faydalı olur.

Metatars ağrı: Yumuşak dokuların çevresindeki ayak kemiklerindeki iltihaplanma ve yıpranmayla ortaya çıkar. Kas zayıflığı, gut hastalığı, aşırı kullanım, ayakkabı seçiminde hata gibi etkenler bu tür ağrıya beden olabilir. Kendini gece ayak yanması özellikle ayak tabanında, baş parmak altında, ayakta ya da yürürken olabilir. Mümkün olduğu kadar dinlenme, egzersiz yapma, ilaç tedavisi, enjeksiyon ve nadiren ameliyatla tedavi edilir.

Periferal damar hastalığı: bu rahatsızlık kol ve bacaklardaki atardamarların daralması ve kan akışının azalmasıyla ortaya çıkar. Yaşla birlikte görülme sıklığı da artar. Geceleri artan ayak yanması, aynı zamanda ayakta yürüme ağrısı, kas krampları ortaya çıkar. Ayrıca ayakta yara ve renk değişimi olur. Bazen tek, bazen iki ayakta görülebilir. Tedavide belirtileri ortadan kaldırmak ve rahatsızlığın ilerlemesini durdurmak amaçlanır. Özellikle egzersiz yapma, beslenme, sigar içmeme gibi yaşam tarzı değişimleri yapılması gerekir. Şeker hastalığının tedavi edilmesi, gerekirse operasyon yapılması başarılı sonuçlar verir.

Yanan ayak sendromu: bu rahatsızlık küçük sinir liflerinde hasarla meydana gelir. Sebebi bilinmese de B vitamini eksikliğinin, romatoid artrit, diyabet, böbrek yetmezliği, ayaktaki yapısal bozukluk gibi etkenler hastalığının riskini arttırmaktadır. Gece ayak yanması şeklinde ağrı olması, geceleri ağrının bacaklara kadar yayılması, uyuşma, batma gibi etkiler oluşur. Ayaklara soğuk su banyosu yapılması, B vitamini alma gibi önlemler belirtileri hafifletir.

Gece ayak yanması çeşitli sebeplerden ortaya çıkabilir. Saydıklarımızın dışında alkol kullanımı, kronik böbrek hastalıkları, AIDS, vitamin eksiklikleri, kemoterapi tedavisi, kronik ağrı sendromu, eritromelalji gibi etkenlerde ayaklarda yanma etkisine neden olabilir.
" } ] }