{ "title": "Dudak Yanması", "image": "https://www.yanma.gen.tr/images/dudak-yanmasi-8954.jpg", "date": "20.01.2024 23:31:59", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Dudak yanması, hissi dudak ve dudağı çevreleyen dokulardaki ciltte meydana gelen hasar ve sinir harabiyetidir. Genel olarak koruma ile ilgili ve şişkinlikle enfeksiyonlardan olabilecekleri gibi vitamin eksikliklerinden kaynaklı olabilir. Beslenme, diş sağlığı ve güzelliği ile doğrudan ilişkili olmaktadır. Dudak yanması hissi her zaman masum olmaz.

Dudak yanması neden olur?

Genel olarak dudaklardaki sinirlere alınan hasar veya bu sinirlerin görevlerini uygun olarak yapmamaları nedeniyle ortaya çıkan durum, çoğu zaman çatlayan ve sıcaktan dolayı meydana gelir. Bu tür durumlar endişe verici değildir. Fakat beyinden dudaklara ulaşan sinirlerdeki bazı problemler de dudak yanması hissine sebep olabilirler.

Dudak yanması hissi tek bir belirti olarak oluşabildiği gibi karıncalanma hissi olarak da başlangıç gösterir ve uyuşukluğa doğru ilerler veya bu rahatsızlıkların hepsi bir arada görülebilir. Isı, soğuk, güneş ve kimyasal nedeniyle dudak yanması rahatsızlığı meydana gelmesi çok sık karşılaşılan bir durum olmaktadır. Travma sebebiyle meydana gelen yanma hissi aniden başlar, fakat nöropati nedeniyle kaynaklanan dudakta yanma hissi yavaş yavaş gelişmektedir ve zamanla daha da kötüleşme eğilimindedir.

Vücudun sadece bir tarafında oluşan ve kol ya da bacaklarda güçsüzlük, dudaklarda oluşan uyuşmayla yanma hissi sonuçları tehlikeli bir boyuta ulaşan bir inme işareti olarak belirebilir. İnme durumunda ek olarak güçsüzlük hissi, felç, kısmi felç, görmede bozukluk, konuşmada güçlük, kafa karışıklığı ya da hatta kısa bir süre için bile olsa bilinç kaybı, konuşma bozuklukları, şiddetli bir baş ağrısı gibi ciddi belirtiler meydana gelebilir. Böyle belirtilerde uyanık olması ve hastanın acil bir Uzman doktora gitmesi gerekir.

Dudak yanması basit nedenlerden oluşabileceği gibi çok önemli nedenlerden de kaynaklanabilir. Buna bağlı olarak dudaklarda veya vücudun farklı kesimlerinde çeşitli belirtiler oluşabilir veya şekillenebilir.

Dudaklarda çatlama, kanama, kuruluk, ağrı ve şişme meydana gelebilir. Şayet çok ciddi koşullardan kaynaklanıyorsa dudakta yanma hissine his değişiklikleri, dokunma hissine karşı hassasiyet, eklem uyumunun sağlanamaması, kas güçsüzlüğü ve yürümede zorluk, sinir ağrısı, uyuşma veya ayak parmaklarında ağrı veya sıcaklıkları hissetme değişiklikleri, yürürken ağrı, ülser, enfeksiyonlar, şekil bozuklukları, eklem ve kemik ağrısı gibi çok önemli ayak problemleri, karıncalanma veya uyuşma, geceleri kötü olabilen keskin ve batıcı ağrı eşlik edebilir. Bütün bu durumlarda acil olarak, Uzman bir hekim tarafından müdahale edilerek tedavi sürecine başlanmalıdır.
" } ] }