{ "title": "Burun İçi Yanması", "image": "https://www.yanma.gen.tr/images/burun-ici-yanmasi.jpg", "date": "20.01.2024 05:04:31", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Burun İçi Yanması, Çok hassas bir organ olan burun içinde bulunan zardan mukus denilen salgı üreterek burun içine verilmektedir. Salgının azalmasına veya tamamen durmasına sebep olan çeşitli birçok etken burun içinde kurumaya sonuç olarak da burunda yanmaya neden olur. Burun içinde hissedilen yanma genelde burundaki duyu sinirlerinde oluşan hasar veya bir hastalığın habercisi olarak ortaya çıkmaktadır. Burunda görülen bu belirtilerin en yaygın sebebi özellikle de sezonsal farklılıklar ile gelen polen, grip ve nezle gibi faktörlere bağlı olarak gelişen alerji türleridir. Burunda tıkanıklığa ve yanma hissine sebep olan mevsimsel veya sezonsal alerjiler rinit olarak veya daha yaygın bir şekilde saman nezlesi ile tamamlanır. Yalnızca alerjiler değil alerjiler ile hava kirliliği veya sigara dumanının bir yan etkisi olarak ortaya çıkmaktadır. Bazen de kullanılan burun spreylerinin bir yan etkisi olarak burunda yanma hissi oluşmaktadır.

Burun İçi Yanması Belirtileri ve Sebepleri Nelerdir?

Burun içi yanması eğer inme ya da ciddi sırt, baş ve boyun yaralanmalarının sonucunda oluşmuş ise bunlar tıbbi yardım gerektirmektedir. Ani güçsüzlük, zor nefes almak, uyuşma ve konuşma ya da görme konusunda farklılıklar veya şiddetli ve ani gelişen baş ağrısı gibi oldukça ciddi belirtilere dikkat edilmeli ve acil destek istenmelidir. Burun içi yanması genellikle solunmak da olan alerjikler sebebiyle ortaya çıkmaktadır.

Güçlü Kokular: Bazı kokular havada bulunan tahriş edici başka maddeler gibi burun içi yanmasına neden olmaktadır. Bunlar ise; deterjanlar, parfümler ve deodorantlar ile kullanılan diğer kimyasal maddeler olabilir.

Havanın Kuru Olması: Burnun sağlığı için burun içi sürekli nemli kalmalıdır. Burnun içinde bulunan mukus dokusu daima neme ihtiyaç duymaktadır. Mukus dokusunun salgılandığı mukus yetersiz olduğunda veya havanın kuru olduğunda havadan solunan diğer maddeler burnu kolay bir şekilde tahriş eder ve burun içinde yanmaya yol açar.

Enfeksiyonlar: Burun dokularında oluşan iltihaplanmalara rinit denir. Bazılarına alerjiler bazısına da enfeksiyon ya da ikisi birden yol açar. Mesela soğuk algınlığı rahatsızlığı aslında burun dokularının enfeksiyon kaparak iltihaplanması durumudur. Diğer üst solunum yollarının da belirtisi olarak burun içinde yanma hissi sık, sık olur.

Burun Spreyleri: Burun spreyleri birçok sorun için kullanılabilir. Bunlar; steroid, antihistamin, tuz veya dekonjestanlar içerirler. Normalde sorunu düzeltmek için kullanılmakta olan bu maddeler bazen de burun içinde bulunan dokuyu tahriş ederek yanmaya neden olmaktadır.

Burun İçi Yanma Diğer Sebepleri: En sık sebeplerden bazıları kullanılan çeşitli ürünler mevsimsel değişiklikler veya sigaradan kaynaklanan alerjilerdir. Bütün bunlara ek olarak kronik rahatsızlıklardan kimyasal madde solunması ve MS, burun içi dokusunda oluşan inme ve son olarak da yanık burun içinde yanma hissine yol açmaktadır. Alerjik reaksiyonlara örnek verecek olur isek astım, vücut losyonları, kremler ve alınan çeşitli ilaçların yan etkileri ile kirlenme verilebilir. Bütün bunların haricinde MS gibi kronik rahatsızlıkların dışında sırt, kafa veya boyunda oluşan yaralanmalardan sonra meydana gelen karıncalanma ile uyuşmanın sonucunda da burun içi yanması oluşur.

Burun İçi Yanması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Burun içi yanmasının tedavi yöntemi tamamen altta yatmakta olan sebebe bağlı olarak yapılmaktadır:

Burnu Sürekli Nemli Tutmak

Burnun daima nemli olmasına özen göstermelisiniz. Bunun içinde bulunduğunuz ortamda hava nemlendiriciler kullanabilirsiniz. Veya burun nemlendirici damlalarda oldukça işiniz yarar.

Antihistamin Damlalar

Eğer alerjilere sebep olan bir yanmadan şikâyetçi iseniz antihistamin damlalar oldukça faydalıdır.

Burnu Tahriş Edebilecek Maddelerden Uzak Durmak

Tozlar, polenler ve hava kirliliğine neden olan diğer maddeler parfüm ya da sigara dumanı gibi kokuların hepsi de burun içi yanmasına yol açar. Bu maddelerden mümkün olduğunca uzak durmalısınız.
" } ] }