{ "title": "Ayak Yanması", "image": "https://www.yanma.gen.tr/images/ayak-yanmasi(1).jpg", "date": "19.01.2024 22:10:36", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Ayak yanması, genellikle ayak ya da bacaktaki sinirlerin zarar görmesinden dolayı oluşan bir şikâyettir. Bu durum herhangi bir sağlık sorunu ya da incinme sonucu oluşabilir. Belirtiler sürekli olabilir ya da arada sırada gelip gider. Ayrıca yanma hissi ve uyuşuklukta bazen yanma hissine eşlik edebilir. Daha fazla zararı önlemeye yönelik tedaviye bir an önce başlamak için, ayak yanmasının sebebinin bulunması büyük önem taşımaktadır.

Ayak yanması neden olur?

Periferik nöropati, omurgadan ayaklara kadar olan kısmın herhangi bir yerinde, bacak ve ayaklardaki sinirlerin hasar görmesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Ayak yanmasının en yaygın nedenidir. Nedenleri ise şeker hastalığı, çıkık gibi incinmeler, enfeksiyon, zona hastalığı ya da kullanılan ilaçlardır. Vakaların %30'nun sebebi bilinmemektedir. Belirtileri; ayak yanmasına genelde güçsüzlük, iğnelenme ya da uyuşukluk, denge ve koordinasyon bozukluğu eşlik eder. Genelde iki ayağı birden etkilemektedir. Tedavisi; belirtilerin sebebine ve önemine bağlı olarak ilk adımı dinlenmedir.

İlaçlar, periferik nöropati seviyesinin ilerleme seviyesi alacağınız ilaçları düzgün kullanmanız ve uygun bir tedaviye erken başlamanıza bağlı olarak kontrol edilebilir. Erken tedavi meydana gelen hasarı düzeltmez fakat daha ileri düzeye geçmesini ve artmasını engeller.

Fiziksel tedavi, bu yöntem ileri düzeyde sinirsel bozukluk yaşayan hastalarda sık uygulanan bir yöntemdir. Omurgaya ve boynun kemiğine aşırı baskıdan dolayı sinir iletişimde sıkıntı yaşayan veya sinirleri zarar gören kişilerde ameliyat da uygulanabilecek bir yöntemdir. Yardımcı aletler, tekerlekli sandalye gibi aletlerin kullanımı hastalara yardımcı olacaktır. Ameliyat, eğer tümörden dolayı kaynaklanan bir sinirsel ya da aşırı basınca bağlı nöropati çeşitleri var ise ameliyat gereklidir.

Diyabetik Nöropati, diyabetin sinirlere hasar verecek derecede ilerlemesiyle birlikte periferal nöropatiye sebep olan ciddi bir rahatsızlıktır. Nedenleri; uzun süreli yüksek kan şekeri sinirlere kan götürerek, kan damarlarını ve sinirin sinyal iletme durumunu etkiler. Belirtileri; genelde ayaktan ve bacaklardan başlayarak ellere yayılabilir. Uyuşukluk, karıncalanma, geceleri artan ayak yanması, aşırı hassaslık, kas güçsüzlüğü ve ülser belirtileridir. Tedavisi; ilaçlar, kanın şeker seviyesinin kontrolü ve takip edilmesi, sağlıklı beslenme ve egzersiz, sigara ve aşırı alkol alımını bırakmak şeker hastalığına bağlı ayak yanmasına iyi gelir.

Morton nöroması, ayağınızdaki sinirlerden birini saran dokunun kalınlaşmasıdır. Nedenleri; normal olmayan ayak duruşları, ağır ve etkili sporların yapılması, bol ya da dar ayakkabı giyilmesi gibi ayak üzerine baskı uygulayan durumlardır. Belirtileri; en yaygın belirtilerinden biri çakıl taşı üzerine basıyor olma hissidir. Bu durum ayak yanması, ayak tabanı, uyuşukluk ve parmakta ağrı ile de ilgilidir. Tedavi; dinlenme, buz koyma, iltihap sökücü ilaçlar, uygun ayakkabı giyimi, enjeksiyon, ameliyattır.

Metatars ağrısı, yumuşak dokuları çevreleyen ayak kemiklerinin yıpranması ya da iltihaplanması. Nedenleri; aşırı ayağı kullanım, tekrar eden baskı, kas darlığı veya zayıflığı, uygun olmayan ayakkabı giyimi, garip ayak pozisyonu, iltihaplı şişlik, gut hastalığı, baskı çatlağıdır. Belirtiler; ayak yanması, özellikle baş parmakta daha fazla yanma hissi olmaktadır. Belirtiler birden değil, zaman içinde kendini yavaş yavaş göstermektedir. Tedavi; dinlenme, egzersiz, ilaçlar, enjeksiyon ve bazen de ameliyattır.

Periferal damar hastalığı, kollar ve bacaklardaki atar damarların daralarak kan akışını azaltması. Nedenleri; atardamar duvarının kalınlaşması, atardamarın daralması ya da kan pıhtısı. Toplumda görülme sıklığı yaş itibari ile artmaktadır. Belirtileri; ayak yanması yapar ve ağrı hissedilir, güçsüzleşir ve kas krampı görülebilir, yara oluşur, renk değişimi görülebilir. Tedavi; Düzenli egzersiz, sigarayı bırakma, sağlıklı beslenme, şeker hastalığının tedavi edilmesi, ilaçlar ve bazen de ameliyattır.

Yanan ayak sendromu, ayaktaki küçük sinir liflerinde hasar oluşmasıdır. Nedenleri; sebebi tam olarak bilinemese de B vitamini eksikliği, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, ayağın yapısal bozukluğu, hipotiroidi ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Belirtileri; ayak yanması, ağrı, batma, uyuşma ve iğnelenme hissi de eşlik eder. Tedavi; soğuk su ile ayak banyosu, B vitamini takviyesi ve rahat ayakkabı kullanımı.
" } ] }