{ "title": "Algı Yanılması", "image": "https://www.yanma.gen.tr/images/algi-yanilmasi.jpg", "date": "20.01.2024 01:34:47", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Algı yanılması, öznel veya fiziksel sebeplerle duyuları algıları yanlış yorumlaması ve hiçbir duyum olmadığı halde düş ürünü şeyleri algılama. Duyu organları ile alınan bilgiler zihinde bütünleştirilerek yorumlanmasından dolayı her görülen ve duyulan şeylerin doğru olma olasılığı düşüktür. Algı yanılması, çevredeki olayların olduğundan çok daha başka bir şekilde algılarımız tarafından yorumlanmasıdır. Zihinde duyumların yanlış yorumlanması olayına illüzyon, hiçbir duyum olmadığı halde alınan düş ürünü algılara da halüsinasyon denilir. Gözlerimiz yapısal olarak belli kurallar çerçevesinde çalışan organımızdır. Göz saniyede 25-30 kere görüntüyü yakalar beyne iletir, hareketsiz kareleri hareketli gibi algılamamıza da sebep olur, göz algı gecikmesi sebebi ile de yanılır, bir resme bakarken resmin bir noktasından diğer noktasına gözümüzden diğer görüntünün karesinin izi henüz gitmeden başka bir noktasına bakmaya başladığımızda algı gecikmesi sebebi ile farklı şeyler görebiliriz. Bir dış uyarının yanlış algılanmasına illüzyon, bunun gözümüzdeki tanımına ise optik illüzyon denilir.

Optik illüzyon algı nedir?

Optik illüzyonlar genel olarak fotoğrafçılıkta kullanılan özel tekniklerdir. Örnek olarak verecek olursak, güneşi parmaklarının arasında tutan insan veya pizza kulesini devrilmesin diye tutan insan resimleri gibi farklı odaklama teknikleri ile birbirinden çok uzakta olmasına rağmen arka arkaya duran nesneleri sanki yan yana duruyormuş gibi resimlenmesi olayından ibarettir. Sonuç olarak bakacak olursak, göz yanılsamaları, bakması zevkli, bizi bazen şaşırtan, bazen de yüzümüzde bir çeşit gülümseme bırakan, akıllıca tasarlanmış bir çeşit görme hilesidir. Aslında algı yanılmaları sadece görsel ve fiziksel ve nesnel yanılgıları içermez, sosyal insan davranışlarını da içerir, örnek verecek olursak, kişi kendisine söylenen sözü, söyleyenin niyetinden farklı yorumlaması da bir algı yanılması olayıdır.

Halüsinasyon algı nedir?

Devamlı, tutarlı ve düzenli algı yanılması gösterebilir, hiçbir uyarıcı algı olmadan aldığı hislerin doğru olduğuna inanabilir. Böyle kişiler psikolojik hasta olduklarını bilmeden, gördükleri, işittikleri ve hissettiklerine inanır, olmayan bir şeyleri var zanneder, böylesi düş ürünü algılara da halisinasyon denilir. Aslında böyle kişiler odada eşyaların uçtuğunu, birileri tarafından takip edildiği izlenimine kapılıp arkasından gelmekte olan kişiyi vurabilme ihtimali olan kişilerdir. Bu yüzdendir ki halüsinasyon algılar aslında tedavi edilmesi gereken psikolojik rahatsızlıklardandır.

İllüzyon algı, kişinin olan bir nesneyi farklı algılaması, halüsinasyon da ise kişinin olmayan bir nesneyi varmış gibi algılaması olayıdır. Bu duruma göre bakacak olursak, illüzyon her kişide olabilmesi muhtemel yanılsamalar olurken, halüsinasyon algılar ise kişinin ruh sağlığının yerinde olmadığının bir göstergesi olabilmektedir.
" } ] }